Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Wanneer jij een huis wilt kopen en een bod uitbrengt, is het verstandig om ook te denken aan eventuele ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden zorgen ervoor dat je minder risico loopt en dus nog onder de koop uit kan, mocht dat nodig zijn.

Wanneer communiceer je ontbindende voorwaarden?

Zodra je een bod uitbrengt, communiceer je direct ook jouw ontbindende voorwaarden. Je brengt bijvoorbeeld een bod uit onder voorbehoud van financiering en een bouwkundige keuring. Op die manier kan de verkoper alle biedingen goed naast elkaar afwegen omdat niet alleen het bod zelf, maar ook de ontbindende voorwaarden duidelijk zijn.
Is je bod geaccepteerd en ben je eruit met de verkoper? Dan maakt de verkopende makelaar een voorlopig koopcontract op en neemt jouw ontbindende voorwaarden hierin mee.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden

1. Voorbehoud van financiering
Misschien heb je nog geen oriënterend gesprek met een adviseur gehad en weet je dus niet zeker of het bod financieel haalbaar is voor jou.Spreek dan een voorbehoud van financiering af met de verkoper. Mocht jouw hypotheekaanvraag dan worden geweigerd, dan kun je kosteloos afzien van de koop.

2. Voorbehoud bouwkundige keuring
Wanneer jij een oudere woning koopt, bijvoorbeeld een jaren-30 woning, dan is een bouwkundige keuring geen overbodige luxe. Wanneer je een bouwkundige keuring laat uitvoeren, kom je meer te weten over de technische staat van de woning. Zijn er lekkages? Is het dak nog in orde? Of heeft het pand asbest? Allemaal grote mankementen die jou veel geld kunnen gaan kosten. Wanneer je onder voorbehoud van bouwkundige keuring een bod uitbrengt, geef je ook een maximaal bedrag van werkzaamheden aan. Bijvoorbeeld dat alle kosten maximaal €10.000 mogen bedragen. Komt de bouwkundige keuring op meer uit? Dan mag je de koopovereenkomst ontbinden.

3. Voorbehoud verkoop eigen woning
Heb je ook nog een eigen woning die je pas gaat verkopen wanneer je een nieuwe woning hebt aangekocht? Dan kun je besluiten om bij de koop een voorbehoud af te spreken voor de verkoop van jouw huidige woning. Lukt het niet om je woning voor een bepaalde datum te verkopen? Dan kun je de koopovereenkomst ontbinden. Hier zijn speciale clausules voor in de omloop. De meest bekende is de no-risk clausule van de NVM. Het is wel de vraag of de verkoper akkoord wil gaan met zo’n voorbehoud.

Geen ontbindende voorwaarden?

Natuurlijk mag je ervoor kiezen om een bod uit te brengen zonder ontbindende voorwaarden. Maar wanneer je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt en dus van de koop af moet zien, kost dit je een boete ter hoogte van 10% van de koopsom.
Ontbindende voorwaarden zijn er om jou als koper te beschermen. Laat je dus goed adviseren en overweeg nauwkeurig de voor- en nadelen van het uitbrengen van een bod met of zonder voorbehoud.