Wat is een
bouwkundige keuring?

Wanneer je een woning koopt of wanneer je al eerder een woning hebt verkocht, heb je er vast weleens van gehoord. De bouwtechnische keuring.
Een bouwkundige keuring, ook wel een homekeur genoemd, is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning.

Bouwkundig voorbehoud

Het is niet ongewoon dat kopers een woning willen laten keuren, voordat zij deze definitief kopen. Sterker nog: een bouwtechnische keuring is vaak onderdeel van het koopproces. Veel kopers laten ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ opnemen in het koopcontract. Hiermee geven zij aan dat de koper de koopovereenkomst kan ontbinden als uit het bouwkundig rapport blijkt dat herstel van gebreken en achterstallig onderhoud meer gaat kosten dan is afgesproken.

Bijvoorbeeld: kopers doen een bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring tot een maximaal bedrag van € 10.000,-. Hiermee geven ze aan dat wanneer er uit de keuring komt dat de woning meer dan € 10.000,- aan onvoorziene kosten heeft (denk aan: een nieuw dak, nieuwe fundering etc.) dan kunnen zij de koop zonder (financiële) gevolgen ontbinden.

Bouwkundig rapport

Wanneer je een bouwkundige keuring laat uitvoeren, krijg je een bouwkundig rapport waarin alle informatie wordt aangeleverd. In dit uitgebreide en overzichtelijke rapport staan alle onderdelen van de keuring verwerkt en toegelicht. Zo weet je in detail hoe de staat van de woning is, en wat er de komende jaren aan onderhoud moet gebeuren. De kosten worden uitgesplitst in directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering.

Vragen?

Heb je nog vragen over een bouwkundige keuring of een bouwkundig rapport? Neem gerust contact op met een van onze makelaars of taxateurs. Zij leggen je graag alles uit.