Wat is de NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie is een vangnet dat is bedacht door de overheid. Hypotheekverstrekkers krijgen dankzij de NHG de garantie dat de hypotheekschuld wordt afbetaald, ook als de eigenaar van de hypotheek dit niet meer kan doen.

Spelregels

Er zijn wel een paar regels waar je aan moet voldoen om gebruik te maken van de NHG. De waarde van jouw koopwoning mag in 2021 maximaal € 325.000 zijn. De maximale hypotheek die je vervolgens nodig hebt, is ook max € 325.000 (100 % van de woningwaarde). Wil je jouw woning meteen energiezuiniger maken? Dan mag je een iets hogere hypotheek afsluiten met NHG, namelijk van maximaal € 344.500. De extra 6% moet je volledig aan energiebesparende maatregelen besteden.

Voordelen

De voordelen van een NHG zijn simpel; zowel jij als de bank lopen minder risico. De hypotheek wordt namelijk altijd terugbetaald. Wanneer jij door omstandigheden de hypotheek niet meer kan betalen, krijgt de bank toch zijn geld. Of wanneer er na de verkoop van je woning een restschuld overblijft, wordt deze kwijtgescholden. Een ander groot pluspunt: de bank beloont deze extra zekerheid door een lagere hypotheekrente te berekenen.

Nadeel

Enige nadeel van de NHG: het kost geld.
Je betaalt in 2021 eenmalig 0,7% van het totale hypotheekbedrag. Dat is maximaal € 2.275. Je moet dus extra eigen geld inleggen wanneer je een huis wil kopen met de NHG.