Wat betekent een meetnorm bij het inmeten van een woning?

Als makelaar moet je je aan veel regels houden, ook op het gebied van inmeten van een woning. Logisch, want het is belangrijk dat je als woningzoekende alle beschikbare woningen goed en eerlijk met elkaar kan vergelijken.

Vastgestelde meetnorm

De meetnorm wordt vastgesteld zodat makelaars geen verschillende meetmethodes hanteren, maar allemaal volgens dezelfde norm een woning inmeten.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen netto en bruto woonoppervlakte. Onder het bruto woonoppervlakte vallen ook woonruimtes zoals een vliering, externe berging of een balkon. Onder netto woonoppervlakte verstaan we de woonruimte binnenshuis zoals de woonkamer, keuken, hal slaapkamers, badkamer etc. Het aangeven van de netto woonoppervlakte is verplicht en dit is dus ook het woonoppervlakte wat wordt getoond op funda en andere vergelijkingssites.

Branchebrede meetinstructie

Wanneer woningen niet volgens de laatste nen-norm wordt opgemeten, loop je als woningzoekende het risico dat je appels met peren vergelijkt. Ook kan het zo zijn dat je jouw huidige woning jaren geleden hebt gekocht en toen een woonoppervlakte van 120m2 te horen kreeg. Nu is de branchebrede meetinstructie weer aangepast en kan het dus best zo zijn dat jouw woning in oppervlakte is ‘gekrompen’. Handig om te weten wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning.

Vragen?

Heb je nog vragen over de regels omtrent het inmeten van een woning? Neem gerust contact op met een van onze makelaars. Zij leggen je graag alles uit.