Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden, een bod hebt uitgebracht en het voorlopige koopcontract tekent is het tijd om de hypotheek aan te vragen. Wanneer je deze aanvraag indient, zal een hypotheekverstrekker bijna altijd om een taxatierapport vragen.

Taxatierapport en aanvragen hypotheek

Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen voor het financieren van jouw nieuwe woning, heb je bijna altijd een taxatierapport nodig. De hypotheekverstrekker wil zeker weten wat de waarde van de woning is voordat jouw hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd. De bank geeft jou een lening, maar wil natuurlijk wel zeker weten wat de waarde is van de betreffende woning. Jouw woning dient als onderpand voor jouw hypotheek.
Een erkend taxateur bekijkt en beoordeeld de woning en schrijft aan de hand hiervan een taxatierapport. Sinds 2018 mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen, niet meer. Welke waarde er uit het taxatierapport volgt, heeft dus direct invloed op jouw lening aanvraag.

Taxatiewaarde en overbieden

Maar als je nog maar 100% van de woningwaarde mag lenen, hoe zit dit dan met overbieden? In de huidige woningmarkt wordt er regelmatig overboden. Mensen bieden flink meer geld dan de vraagprijs van een woning in de hoop dat zij de concurrenten achter zich laten. Maar let wel: het bedrag wat jij biedt boven de taxatiewaarde moet je zelf ophoesten. Je krijgt dit niet van de bank en moet dus zelf een spaarpot hebben.

Een rekenvoorbeeld:
De woning die jij hebt aangekocht had een vraagprijs van € 250.000 en jij hebt € 280.000 geboden. Vervolgens vraag je een taxatie aan voor jouw hypotheekaanvraag. Uit het rapport komt een taxatiewaarde van € 250.000.
Dit betekent dat je van de bank een hypotheek krijgt van maximaal de woningwaarde, namelijk € 250.000. De overige € 30.000 moet je dus zelf inbrengen.