Tips voor een woningzoekende in een overspannen markt

We draaien er niet omheen: voor een woningzoekende is het op dit moment best een uitdaging. Op de huidige woningmarkt is er namelijk sprake van meer vraag dan aanbod en dit zorgt ervoor dat je als woningzoekende helaas regelmatig mis grijpt. Samen met jou zijn er nog minstens 10 andere zeer geïnteresseerden in een woning en daarnaast zijn de meeste woningen binnen één week alweer verkocht.

Maar, niet getreurd! Wij hebben een paar nuttige tips voor de woningzoekenden. Want ook al bevinden we ons in een oververhitte markt waar we zelf weinig aan kunnen veranderen; er zijn wel dingen die jij zelf kan doen om jouw kansen te vergroten!

Tip 1. Ga voor een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar vergroot jouw kansen op de woningmarkt. Hij of zij is namelijk vaak als eerste op de hoogte van nieuw woningaanbod. Omdat collega-makelaars elkaar vaak informeren over nieuwe huizen die te koop komen, sta jij zo als eerste in de rij. Daarbij willen sommige mensen niet dat hun woning online komt en vragen ze een makelaar of hij kopers in zijn woningzoekende bestand heeft. Daarnaast helpt een aankoopmakelaar jou bij het helder krijgen van jouw woonwensen en heeft hij meer kijk op wat je wel of niet kan verwachten voor jouw budget.

Tip 2. Woningzoekende bestand

We benoemden het hierboven al: het woningzoekende bestand. Elke makelaar heeft een woningzoekende bestand waarin ze klantgegevens bewaren. Wanneer jij op zoek bent naar een woning, is het aan te raden om alle makelaars in jouw zoekgebied te mailen. Geef aan dat je graag wilt worden opgenomen in het woningzoekende bestand en benoem even kort jouw woonwensen. Bijvoorbeeld welke stad of wijk, hoeveel m2 of hoeveel slaapkamers.
Vaak hebben makelaars ook een pagina op hun website waar je je kan inschrijven in dit klantbestand. En het mooiste: het is bijna altijd gratis. Makelaars mailen vaak de mensen uit hun woningzoekende bestand wanneer ze weer nieuw aanbod krijgen. Zo ben jij als eerste op de hoogte, voordat een woning online verschijnt.

Tip 3. Social media

Volg de makelaars uit jouw zoekgebied op facebook en instagram. Veel woningen worden tegenwoordig eerst op sociale media gepresenteerd, voordat ze op Funda verschijnen. Sterker nog; de kijkdagen zitten na een woningpresentatie op facebook of instagram vaak al volgepland. Wanneer je dus wacht totdat je een woning op Funda ziet, ben je vaak al te laat en vis je achter het net. Zet meteen de notificaties aan zodat je geen enkel bericht van de makelaars in jouw zoekgebied mist.

Tip 4. Weet wat je kan (over)bieden

Wanneer jij een woning gaat bezichtigen, moet je snel de keuze maken: ga ik een bod uitbrengen? Er is vaak geen tijd te verliezen. Zorg ervoor dat je voordat je aan jouw zoektocht naar een woning begint, weet wat je kan lenen en overbieden. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur (Tip! Huiskamer Hypotheken) voor een kennismakingsgesprek. Dit is dikwijls gratis en vrijblijvend, en na zo’n gesprek weet jij precies wat financieel haalbaar is voor jou. Zo betreed je goed voorbereid de woningmarkt!