Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Het is je vast niet ontgaan: de huidige woningmarkt is oververhit. Er is meer vraag dan aanbod en dat maakt het lastig voor een woningzoekende om een huis te vinden.
Voor elke woning die online komt is de lijst met geïnteresseerden groot en vaak doen meerdere mensen een bod. Over het (over)bieden willen we je graag meer uitleggen, want dit heeft alles te maken met de hoeveelheid eigen geld die je nodig hebt.

Een huis kopen kost geld

Misschien een open deur verhaal, maar een eigen woning kopen kost geld. En dan hebben we het niet over lening die je afsluit om jouw woning te bekostigen. Nee, we bedoelen hiermee letterlijk geld uit eigen zak. Sinds 2018 kun je de kosten die je maakt bij het kopen van een woning, niet meer meefinancieren bij de bank. Denk aan de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), notariskosten, taxatiekosten en een bouwkundige keuring.
Voor niks gaat de zon op, en dit geldt ook voor het aankopen van een woning.

Overbieden

En nu komen we aan bij het stuk wat op dit moment in de oververhitte markt speelt: het overbieden. Zoals we al zeiden, er is een tekort aan woningen. Hierdoor zijn mensen geneigd om veel meer geld neer te willen leggen voor een koopwoning. Ze bieden meer dan de vraagprijs, zodat zij er met de woning vandoor gaan en niet een van de andere 20 potentiële kopers. Je moet niet gek staan te kijken als er € 10.000, € 20.000 of zelfs € 50.000 euro overboden wordt op een woning. Dit is natuurlijk afhankelijk van de regio, stad en type woning.
Heel belangrijk: het bedrag wat je biedt boven de vraagprijs, moet uit je eigen zak komen. Je kunt een hypotheek krijgen voor de taxatiewaarde van een woning – vaak ligt dat dicht bij de vraagprijs. De rest – dus wat je overbiedt en jouw kosten koper – betaal je van jouw eigen spaargeld.

Om je een voorbeeld te geven:
In de prijsklasse van € 300.000 – € 400.000 werd er in Q1 2020 € 10.000 overboden, een jaar later gemiddeld € 21.000 en de bedragen blijven stijgen.