Hoe werkt een gesloten inschrijving?

Wanneer je als woningzoekende de woningmarkt betreedt, zie je vast en zeker op een bepaald punt voorbij komen: ‘kopen op inschrijving’. Wat betekent dit?
Wij leggen het graag aan je uit.

Kopen op inschrijving

In de huidige (overspannen) woningmarkt komt kopen op inschrijving steeds vaker voor. Wanneer er veel belangstellende voor een woning zijn, is dit namelijk een zeer duidelijke en succesvolle manier van verkopen. Iedereen krijgt een gelijke kans om te bieden.

Voor een bepaalde tijd en datum bieden

Als potentiële koper krijg je te horen dat het gaat om kopen op inschrijving wanneer je de makelaar belt voor een bezichtiging. Dit betekent dat je voor een bepaalde datum (vaak een aantal werkdagen na de kijkdag) jouw bod moet inleveren. Deze datum ligt vast voor elke geïnteresseerde.

Bijvoorbeeld: Een woning komt te koop en je hebt interesse. Nadat je de verkopende makelaar contacteert legt hij/zij uit dat de kijkdag plaatsvindt op maandag en dat je tot de daaropvolgende vrijdag tot 14.00 de kans hebt om een bod uit te brengen.

Na de afgesproken datum en tijd kan je geen bod meer uitbrengen op de woning. Voor de verkopende partij is deze manier van verkopen ook prettig. Communicatie naar potentiële kopers is duidelijk, en je weet dat je na een bepaalde datum en tijd alle biedingen binnen hebt. Vervolgens bespreekt de makelaar alle biedingen met de verkopende partij. Welk bod de verkoper uiteindelijk kiest, is aan hem/haar. Dit hoeft niet per se het hoogste bod te zijn want voorwaarden spelen uiteraard ook een rol.

Voorwaarden bod uitbrengen

Bij kopen op inschrijving moet men een compleet bod uitbrengen. Niet alleen een bedrag maar ook de bijbehorende voorwaarden moeten meteen gecommuniceerd worden. Denk aan onder voorbehoud van financiering of onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Op die manier kan de verkopende partij de biedingen goed met elkaar vergelijken en zitten er geen haken en ogen meer aan.

Bieden bij gesloten inschrijving:
– je weet niet wat andere geïnteresseerden bieden.
– een bod moet altijd in cijfers worden uitgedrukt.
Je mag bijvoorbeeld niet bieden ‘ik bied altijd €10.000,- meer dan het hoogste bod’
– naast de prijs moet men ook de eventuele ontbindende voorwaarden communiceren.