Wat doet een aankoopmakelaar?

Het zit ‘m in dit geval echt in de naam: een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een woning. Beetje een open deur verhaal.
Maar hoe een aankoopmakelaar jou helpt bij het vinden van je droomwoning lichten wij graag toe.

Woonwensen en zoekgebied

Wanneer je een aankoopmakelaar aan het begin van je zoekproces inschakelt, bespreek je eerst je woonwensen. Waar wil je wonen, zijn er specifieke wijken of heb je een ruim zoekgebied? Hoe groot moet de woning zijn? Wil je een tuin of juist niet? Een hutje op de hei of een bovenwoning middenin een bruisende stad? Kortom, zoveel mensen zoveel woonwensen.

 

Budget en bezichtigen

Jouw budget, dat bespreek je met een financieel adviseur. Maar een aankoopmakelaar helpt je wel bij het vinden van de beste match tussen jouw budget en woonwensen. Jij denkt misschien dat jouw budget ook jouw droomhuis oplevert (inclusief die 4 slaapkamers, ruime tuin op het zuiden en in de meest populaire wijk van jouw lievelingsstad) maar een aankoopmakelaar heeft meer inzicht in de markt. Wellicht word je even met je neus op de feiten gedrukt en moet je concessies doen. Dat is even slikken, maar soms de realiteit. Een huis op het oog? Neem je aankoopmakelaar mee tijdens een bezichtiging. Hij of zij heeft geen emotie met jouw eventuele toekomstige woning en kijkt met een professionele blik naar het huis, de mogelijkheden, eventuele gebreken en de huidige markt.
 

Onderhandelen en tekenen

Wanneer je jouw droomhuis vindt, helpt een aankoopmakelaar je door de vervolgstappen heen. Hoeveel zal ik bieden? Wat is realistisch? Wat staat er allemaal in een koopcontract? Allemaal vragen die voorbij komen. Een aankoopmakelaar heeft dit allemaal al duizend keer gedaan en vindt het niet spannend of lastig om te onderhandelen. Ook weet hij waarschijnlijk uit zijn hoofd wat er in een koopcontract staat.
 
Kortom, een aankoopmakelaar is een echte toevoeging in jouw zoektocht naar een nieuwe woning. Vooral in de huidige woningmarkt heb je echt een streepje voor met een goede aankoopmakelaar aan je zijde.